Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Smrť
|
Zaslal: pondělí 26. březen 2007 9:20 Předmět: |
|
|
to jakoze cekas az myslenka vyrazi na povrch?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Rausek Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: pondělí 26. březen 2007 16:45 Předmět: |
|
|
To jakože z ledovce taky vidíš jenom kousek, ale zbytek si prostě domyslíš.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TheMole Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: pondělí 26. březen 2007 17:39 Předmět: |
|
|
Rausek napsal: | To jakože z ledovce taky vidíš jenom kousek, ale zbytek si prostě domyslíš.  | Ale většinou až když je pozdě  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Smrť
|
Zaslal: pondělí 26. březen 2007 17:48 Předmět: |
|
|
treba o nej zakopnes  |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: pondělí 26. březen 2007 17:50 Předmět: |
|
|
Smrť napsal: | treba o nej zakopnes  | což ovšem stejně vede k tomu, že dostaneš šanci změřit naprosto přesnou hloubku ke dnu  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
puczmeloun

|
Zaslal: pondělí 26. březen 2007 17:54 Předmět: |
|
|
TheMole napsal: | Smrť napsal: | treba o nej zakopnes  | což ovšem stejně vede k tomu, že dostaneš šanci změřit naprosto přesnou hloubku ke dnu  |
Coz ovsem z myslenkou neudálas ani kdyby si byl kouzelník  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Smrť
|
Zaslal: pondělí 26. březen 2007 19:31 Předmět: |
|
|
kyz je ta myslenka hodne hluboka a tiziva tak klidne  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kúbason25
|
Zaslal: čtvrtek 11. říjen 2007 21:33 Předmět: |
|
|
presne  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
DORFL Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: neděle 29. březen 2009 0:46 Předmět: |
|
|
"Tajemství Noční hlídky padlo"
MF Dnes, 14. 3. 2009
Kdo je vyobrazen na slavném obraze nizozemského malíře Rembrandta van Rijna Noční hlídka z roku 1642, to se ví už od roku 1715. Tehdy byl na obraz dodatečně, až po Rembrandtově smrti, přimalován štít s osmnácti jmény hlavních aktérů. Historici však po tři století až na výjimky nevěděli, které jméno patří které postavě. Nizozemský historik Dudok van Heel nyní zvěstoval světu: Mám to!
Dudok podle agentury Reuters uvedl postavy identifikoval po letech pátrání v historických pramenech. Zkoumal zejména v rodinných archivech a zjišťoval finanční situaci a obchodní kontakty lidí, kteří jsou na štítě u obrazu zmíněni. Postavy na obraze poté porovnal se záznamy věku tehdejších amsterodamských arkebuzníků (vojáků vyzbrojených arkebuzou, starou palnou zbraní), na jejichž zakázku byl obraz namalován.
„V majetkových soupisech z té doby dokonce nalezl i části oděvů a předměty, které jsou na obraze vyobrazeny,“ uvedlo amsterodamské Rijksmuseum, které slavný obraz o rozměrech 363 x 437 centimetrů vystavuje. Muzeum hodlá identitu všech postav odhalit brzy na výstavě přímo v muzeu. „Pro muzeum je to velká událost, protože teď už to nebude jen nádherný obraz, ale i završený příběh konkrétních lidí,“ uvedl šéf sbírek Rijksmusea Taco Dibbits.
Historik Dudok rovněž zjistil, že obraz byl původně jedním z cyklu namalovaného různými malíři, tvořícího souvislý pás obrazů v hlavním velitelství Občanské gardy. Obraz byl natolik odlišný od ostatních i proto, že „podle všeho malíř nedodržel podmínky, které mu byly zadány“.
Mezi známé postavy patří dva muži v popředí: v černém kapitán Frans Banning Cocq, v žlutém šatě poručík Willem van Ruytenburch von Vlaerding. Za praporečníkem vzadu vykukuje jedním okem sám autor obrazu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mágor Člen Klubu Terryho Pratchetta

Založen: 3.3.2009 Příspěvky: 2769 Bydliště: Prágl, Okurkystadt
|
Zaslal: úterý 07. duben 2009 15:12 Předmět: Re: Noční hlídka |
|
|
Kamel napsal: | Právě jsem začal číst NH a v pasáži, kde je Elánius na střeše s Karcerem jsem nejak nepochopil jak je to s tema nožema.. Nepochitil jsem např. když vytáhne nůž, pak po chvíli řekne, že je neozbrojený, pak skočí na Elánia a on mu ho vezme-„Nikdy bys nepustil nůž, kdybys neměl ještě jeden!“- ale přitom tam o druhém noži není ani zmínky... Až pak je tam- „Mám ty nože tři, pane Elánie,“ - takže, kdyby mi to někdo objasnil a popřípadě napsal na jaké stránce se to dozvím. |
Elánius řekne -„Nikdy bys nepustil nůž, kdybys neměl ještě jeden!“ tehdy, když znehybní Karcera, donutí ho pustit nůž z jedné ruky, přičemž druhou ruku, kterou chtěl vytáhnout druhý nůž, má znehybněnou pod tělem. Ten třetí nůž potom vytáhne tou rukou, v které předtím držel první nůž.
Doufám, že je to srozumitelný. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
brutusáček

|
Zaslal: sobota 15. srpen 2009 15:27 Předmět: |
|
|
mam dotaz, oledně hlídky a proto to píši sem
jak jdou chronologicky po sobě knihy o hlídce?
začíná to pokud se nepletu:
Stráže! Stráže! ? a pak dál?
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: sobota 15. srpen 2009 15:33 Předmět: |
|
|
Stráže
Muži ve zbrani
Nohy z jílu
Hrrr na ně
Pátý elefant
Noční hlídka
Buch |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sargon

|
Zaslal: sobota 15. srpen 2009 15:40 Předmět: |
|
|
Stráž! Stráže!
Muži ve zbrani
Nohy zjílu
Hrrr na ně!
Pátý elefant.
Noční hlídka
Buch!
Toto jsou knihy o Hlídce, ale v mnoha dalších so objeví někdo z Hlídky např.:Podivný regiment, Poslední hrdina...
Jinak, kdyby si se poídval sem http://www.discworld.cz/knihy/ , Věděl bys odpověď hnedle. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
brutusáček

|
Zaslal: sobota 15. srpen 2009 15:47 Předmět: |
|
|
děkuji mnohokrát, tak já vím že bych tam tu informaci našel jen se mi to nechtělo prolejzat, tak sem si řikal oslovím práve zeměplochofily a udělám jim takovou rozvičku
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hrdlodus

|
Zaslal: úterý 10. srpen 2010 23:02 Předmět: |
|
|
Ale hodilo by se, kdyby byly tituly i srovnány podle stáří.
Poslední hrdina je zařazen za o dva roky mladší Podivný regiment. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|