Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Knize.Vladivoj Člen Klubu Terryho Pratchetta

Založen: 23.10.2006 Příspěvky: 3187 Bydliště: Praha-Morpork/Bjonk/Lancre
|
Zaslal: pátek 05. září 2008 10:45 Předmět: Barva kouzel |
|
|
V Barvě kouzel, s.23 je podle mě do očí bijící volovina:
"My pozorujme Mrakoplaše. Podívejte se na něj. Kost a kůže, jako většina čarodějů,..." Hubení čarodějové??? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ploch44ever

|
Zaslal: pátek 05. září 2008 14:52 Předmět: Re: Barva kouzel |
|
|
Knize.Vladivoj napsal: | V Barvě kouzel, s.23 je podle mě do očí bijící volovina:
"My pozorujme Mrakoplaše. Podívejte se na něj. Kost a kůže, jako většina čarodějů,..." Hubení čarodějové??? | a navíc čarodějům se ani neříká čarodějové, ne? snad mágové... jestli ne tak sorry o mázích jsem toho ještě moc nepřečetl...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
VeHaLi Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: pátek 05. září 2008 14:57 Předmět: |
|
|
No, tak je to první díl, ne? Sám Mistr nevěděl, kam až co povede, ne? Tady bych asi navrhovala špetku shovívavosti. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Knize.Vladivoj Člen Klubu Terryho Pratchetta

Založen: 23.10.2006 Příspěvky: 3187 Bydliště: Praha-Morpork/Bjonk/Lancre
|
Zaslal: pátek 05. září 2008 15:11 Předmět: |
|
|
VeHaLi: Asi jsem to napsal moc ostře, bylo to napsáno s vědomím že je to první díl  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TheMole Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: pátek 05. září 2008 16:02 Předmět: Re: Barva kouzel |
|
|
Ploch44ever napsal: | Knize.Vladivoj napsal: | V Barvě kouzel, s.23 je podle mě do očí bijící volovina:
"My pozorujme Mrakoplaše. Podívejte se na něj. Kost a kůže, jako většina čarodějů,..." Hubení čarodějové??? | a navíc čarodějům se ani neříká čarodějové, ne? snad mágové... jestli ne tak sorry o mázích jsem toho ještě moc nepřečetl...  |
V souborném vydání Barvy kouzel a Lehkého fantastična by už měly být slova "čaroděj" opraveny na "mág". |
|
Návrat nahoru |
|
 |
DoktorkaŠáhlá

Založen: 7.8.2008 Příspěvky: 172 Bydliště: U Melasového dolu
|
Zaslal: pátek 05. září 2008 20:10 Předmět: Re: Barva kouzel |
|
|
Knize.Vladivoj napsal: | V Barvě kouzel, s.23 je podle mě do očí bijící volovina:
"My pozorujme Mrakoplaše. Podívejte se na něj. Kost a kůže, jako většina čarodějů,..." Hubení čarodějové??? |
Třeba to byla ironie  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tíman

|
Zaslal: neděle 07. září 2008 20:51 Předmět: Re: Barva kouzel |
|
|
Barva kouzel se odehrává ještě v době, kdy se mágové navzájem zabíjeli, aby se dostali výš v žebříčku, takže se udržovali ve formě. Ztloustli až později  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
bratr Žumpa

|
Zaslal: neděle 07. září 2008 21:22 Předmět: |
|
|
V Barvě kouzel je spousta věcí, který by se pozdějc už objevit nemohly. Například Smrť, který přímo zabíjí lidi a zvířata. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
dv.intor
|
Zaslal: úterý 29. září 2009 18:33 Předmět: hmm |
|
|
Náhodou Pan Kantůrek je výborny.Kdyby byl na jeho místě někdo jinej nebylo by to ono. |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: úterý 29. září 2009 18:58 Předmět: |
|
|
Kantůrek je sice v hravosti překladu výtečný, nicméně problém je, že už od začátku měl mít zevrubného korektora, který by pročetl každou větu a vychytal chyby; pak by JK neměl takové mrzutosti, na které poukazujeme v téhle sekci, a nevypadalo by to, že na něm nechceme nechat nit suchou...
Druhá věc zase je, že tenkrát rozhodně neměl takové možnosti, jako máme my teď - že stačí pár kliknutí a hned vygooglíme, na kterouže to reálii TP ve své hlášce naráží... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vildak Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: úterý 29. září 2009 18:58 Předmět: Re: hmm |
|
|
dv.intor napsal: | Náhodou Pan Kantůrek je výborny.Kdyby byl na jeho místě někdo jinej nebylo by to ono. |
Nikdo tady netvrdí, že pan Kantůrek není výborný! Naopak. Je skvělý a nenahraditelný. (viz též úvodní text k této části fóra)
Hubení čarodějové... tedy to "hubení" není "chyba" překladatele, ale autora.
Jak je tomu s mágy a čaroději bych si rád poslechl (a snad k tomu mohu toto téma využít). V originále je to přece wizard a ne mage, nebo ne? (nevím, soudím jen z anglického textu na Mrakoplašově klobouku)
btw.
Pro dv.intor: To jsme tohle téma vyhrábli poněkud pozdě, co?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: úterý 29. září 2009 19:00 Předmět: |
|
|
S jakýmikoliv otázkami ohledně originálu se beze strachu obracejte na mě.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
datel

|
Zaslal: čtvrtek 13. leden 2011 18:52 Předmět: |
|
|
Pokud vím tak Hugo Slepec, který dvoukvítka dovedl k Prokopnutému Bubnu, byl slepý takže nemohl vidět jak zavazadlo vystrčilo stovku nožiček.
jsem tu nový takže se tedy představím, já jsem Datel, a vypadá to, že jsem tady jako asi na všech stránkách , nejmladší.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: čtvrtek 13. leden 2011 19:02 Předmět: |
|
|
Tak já bych hlavně řekl, že "Hugo Slepec" je pseudonym, podobně jako "Vincent Nezranitelný".
To, že si někdo opatří černé brýle a bílou hůlku, aby mohl vyžebrat více, ještě neznamená, že je vážně slepý...
A jinak - vítej na fóru, bratře.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
datel

|
Zaslal: pátek 14. leden 2011 16:47 Předmět: |
|
|
thank you  |
|