Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
nenapadáměžádnýméno Anonymní
|
Zaslal: čtvrtek 23. srpen 2007 5:40 Předmět: |
|
|
TheMole napsal: | Ale nebyl, Puczmeloun zmizel z povrchu zemského..! |
Hádejte kam.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elischka Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: čtvrtek 23. srpen 2007 10:12 Předmět: |
|
|
Tipnu si: Tam, kam slunce nesvítí.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Rausek Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: čtvrtek 23. srpen 2007 10:23 Předmět: |
|
|
Sakra, tak to doufam, že ve zdraví přežil tu postel, kterou jsem tam včera poslal...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Knize.Vladivoj Člen Klubu Terryho Pratchetta

Založen: 23.10.2006 Příspěvky: 3187 Bydliště: Praha-Morpork/Bjonk/Lancre
|
Zaslal: čtvrtek 23. srpen 2007 11:05 Předmět: |
|
|
A taky doufám že ho nebacil příliš tvrdě ten pivovar Zlatopramen, kterej jsem tam odeslal za to, že dělá špunty, který mi jako jediný nepasujou na můj otvírák  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TheMole Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: čtvrtek 23. srpen 2007 11:32 Předmět: |
|
|
Četli jste v Průvodci Zeměplochou skvělé heslo "Místo, kam slunce nesvítí"? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hadati Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: čtvrtek 23. srpen 2007 13:02 Předmět: |
|
|
Já jo. |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: čtvrtek 23. srpen 2007 13:06 Předmět: |
|
|
No jo, Ty jsi ho,předpokládám, překládal, ne ? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hadati Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: čtvrtek 23. srpen 2007 13:08 Předmět: |
|
|
Spíš kontroloval. A určitě několikrát :-) |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: čtvrtek 06. prosinec 2007 20:18 Předmět: |
|
|
Měly by se sladit strany 192 a 222.
V originále jsou na nich totožné knihy od Xena, Okolika a Aristocrata, ale přeloženy jsou bohužel rozdílně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: neděle 17. květen 2009 15:38 Předmět: |
|
|
Jen taková zajímavost - neoznačil bych to přímo za překladatelskou chybu, možná tu jen JK popustil uzdu fantazii..ale stejně - na straně 234 je následující Didactylův monolog :(mimochodem, kdo uhádne na kterého skutečného filozofa TP tímto monologem naráží, vyhraje polibek od Vendy)
„Život na tomhle světě za těchto podmínek připomíná život v jeskyni. Co víme o skutečnosti? Všechno, co vidíme ze skutečného světa, jsou podivné a někdy zábavné stíny, které se odrážejí na stěně té jeskyně. Jsou to stíny vzniklé ve světle absolutní pravdy, z nichž si někdy dokážeme a někdy nedokážeme odvodit určitý díl pravdy. Jsme jako jeskynní lidé hledající moudrost, kteří ovšem mohou udělat jen jediné – pozvednout svůj hlas k těm, které nevidíme, a poníženě říci: ,Pojď blíž, zpotvořený králíčku… tebe mám nejraději.‘ “
V originále ale poslední věta zní `Go on, do Deformed Rabbit . . . it's my favorite.' , což je oblíbená Terryho hláška z Pohyblivých obrázků, kde je překládána jako "No tak, udělejte smutného králíčka, toho mám nejradši"
ale to jen pro zajímavost  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Knihomol r. .303.

Založen: 25.2.2009 Příspěvky: 3211 Bydliště: Knihovna města Ostravy, C-P
|
Zaslal: neděle 17. květen 2009 15:57 Předmět: |
|
|
Platon |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Astfglt

|
Zaslal: pátek 05. červen 2009 16:33 Předmět: |
|
|
Knize.Vladivoj napsal: | od strany 312 až po jmenování Bruty Nejvyšším Jásemem se žongluje s pojmy biskup/arcibiskup, respektive Bruta je jmenován arcibiskupem, pak to sám zmiňuje ještě jednou, a pak už je tam že byl jmenován biskupem...arcibiskup je vyšší duchovní hodnost než biskup, tak by se v tom neměla dělat taková paseka.  |
Není označení biskup pro větší skupinu hodností? Ať už jde o diákona, (arci)biskupa, nižší jásemy,....? I s přeložitelným ekvivalentem do reálného světa.
Zčásti by se to hodilo do Quizu, zvláště taková nepodstatná kravina, ale - tak kolik má tedy Lu-Tze zubů?
- na str. 82 se říká: S Lu-Tzem mluvil jen málokdy, protože na tom, co kdo Lu-Tzemu řekl, příliš nezáleželo. Stařík jen přikývl a pokažadé vycenil v úsměvu svůj jediný zub.
- na str. 330 se uvádí: Lu-Tze přikývl a znovu se usmál. Zuby měl zažloutlé. Bylo to, jen pro informaci, už jeho dvousté.... |
|
Návrat nahoru |
|
 |

|
Zaslal: pátek 05. červen 2009 16:37 Předmět: |
|
|
Na straně 82 mu zbýval už jen jediný zub z jeho 199. sady. A do strany 330 mu už stihl vypadnout a narostla mu dvoustá sada.
edit: mimochodem, obdobný problém mám u Didactyla; na některých stránkách o něm TP mluví jako o slepci, a na jiných jsou jeho reakce vyloženě jako kdyby viděl... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Knize.Vladivoj Člen Klubu Terryho Pratchetta

Založen: 23.10.2006 Příspěvky: 3187 Bydliště: Praha-Morpork/Bjonk/Lancre
|
Zaslal: pondělí 08. červen 2009 11:09 Předmět: |
|
|
Azrael napsal: | Knize.Vladivoj napsal: | od strany 312 až po jmenování Bruty Nejvyšším Jásemem se žongluje s pojmy biskup/arcibiskup, respektive Bruta je jmenován arcibiskupem, pak to sám zmiňuje ještě jednou, a pak už je tam že byl jmenován biskupem...arcibiskup je vyšší duchovní hodnost než biskup, tak by se v tom neměla dělat taková paseka.  |
Není označení biskup pro větší skupinu hodností? Ať už jde o diákona, (arci)biskupa, nižší jásemy,....? I s přeložitelným ekvivalentem do reálného světa.
|
Spíš ne, tahle hierarchie je ze západní církve: jáhen-kněz-biskup-arcibiskup. Arcibiskup je prostě o stupeň výš. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Elischka Člen Klubu Terryho Pratchetta

|
Zaslal: pondělí 08. červen 2009 11:21 Předmět: |
|
|
Arcibiskup ale není svěcení. Svěcení má jen tři stupně - jáhen, kněz, biskup. I papež má jen biskupské svěcení, stejně jako arcibiskup. To je totiž jen vyšší funkce, ne svěcení. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|